Postautor: tominbro » 22 kwie 2016 11:40
Prawda, tutaj to potrzebna jest znajomość branży, konkurencja jest liczna i nie śpi.
Lepiej jest mieć odpowiednie wykształcenie albo wśród bliskich/znajomych kogoś, kto się orientuje, co i jak w takich sprawach. Tyle jest tych lokali gastronomicznych, ale nie bez przyczyny tylko część z nich ma zaufaną bazę klientów.
Poza tym taki kapitał zakładowy na początek jako część wkładu własnego powinien wystarczyć, żeby łatwiej uzyskać jakąś dotację, tak jak userzy powyżej piszą. Bo bez dotacji to trochę krucho, jeśli doliczy się koszty wynajmu lokalu, opłaty, zakup sprzętu i składników, innego wyposażenia typu stoliki, krzesła itd.
Grunt to też fajny sposób na zareklamowanie się, bo jak mówiłam, pizzerii obecnie jest całkiem dużo. Warto się zastanowić nad dobrą, ale nie przesadzoną kampanią reklamową.