Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
pawel2611
Gastarbeiter
Posty: 10
Rejestracja: 06 wrz 2009 11:48

Postautor: pawel2611 » 03 maja 2011 14:32

A jeżeli będę chciał podjąć znowu pracę w UK to pracodawca nie będzie chciał zobaczyć dokumantów z WRS ? Pytam się bo od 2 lat siedzę w PL i zamierzam wrócić na zieloną wyspę...

banita
Rezydent
Posty: 7321
Rejestracja: 31 sie 2007 07:34

Postautor: banita » 03 maja 2011 14:47

chlopie przeczytales chociaz pare wpisow wstecz w tym watku zanim zadales swoje pytanie? nie zauwazyles jak ludzie pisali ze WRS konczy sie z poczatkiem maja? wiec skoro sie konczy to po co twoj przyszly pracodawca mialby wymagac czegos czego nie ma?

TomaszWiadrowski
Gastarbeiter
Posty: 45
Rejestracja: 25 kwie 2011 21:08

Postautor: TomaszWiadrowski » 03 maja 2011 20:34

Pawla ta sprawa nie dotyczy, bo przebywa teraz w Polsce ponad 2 lata, a wiec utracil prawa rezydenta. On rzeczywiscie martwic sie o to nie musi; ale:

- moze potrzebowac WRS do potwierdzenia legalnosci zatrudnienia w przeszlosci - np. do emerytury, jak sie urzedy zaczna bardziej czepiac - poczekajcie tylko jak wiekszosc Polakow dojdzie do wieku emerytalnego i bedzie chcialo zabrac emerytury do PL. Kazdy pretekst bedzie dobry by wyplacac emeryture jak najnizsza (czyt. nie zaliczyc czesci lat pracy)
- inne osoby, w podobnej sytuacji (zgubiony WRS), ale przebywajace tutaj, moga potrzebowac tego dokumentu by np. udowodnic, ze przebywaly legalnie od 5 lat (stala rezydentura, zasilek dla bezrobotnych, paszport brytyjski, itp.)

Wiec odpowiadam. Home Office nie wydaje duplikatow; w przypadku wymagania dokumentu nalezy zalaczyc cover letter wyjasniajacy zgubienie dokumentow. Potwierdzeniem rejestracji dla spraw urzedowych jest numer nadany przez Home Office, po ktorym mozna potwierdzic dane danej osoby. Numer mozna uzyskac telefonicznie dzwoniac pod numer: 0114 207 4074

Pozdrawiam,

TomaszWiadrowski
Gastarbeiter
Posty: 45
Rejestracja: 25 kwie 2011 21:08

Postautor: TomaszWiadrowski » 03 maja 2011 22:37

Blondynek: tak do zasilkow nie jest potrzebny OD teraz.

Ale moze byc on nadal potrzebny, na przyklad:

Aby uzyskac jobseeker allowance w pelnym wymiarze nalezy przepracowac 12 miesiecy LEGALNIE. Jezeli ktos nie rejestrowal sie wczesniej i zostanie zwolniony teraz z pracy, to zasilku nie dostanie.

Wiec WRS do pewnych zasilkow nadal bylby wymagany.

W zwiazku z tym, jesli ktos zgubil dokumenty z ostatnich 12 miesiecy, to nadal moze potrzebowac informacji co w takim wypadku nalezy zrobic.

Pozdrawiam,

banita
Rezydent
Posty: 7321
Rejestracja: 31 sie 2007 07:34

Postautor: banita » 04 maja 2011 10:08

a to czemu w gazetach placza ze teraz mozemy miec zasilki jak angole = nie ma zdnego 12 miesiecznego okresu tylko od pierwszego dnia sie nalezy :?: cos mi gdzie umknelo bo to nie moja dzialka :?:

TomaszWiadrowski
Gastarbeiter
Posty: 45
Rejestracja: 25 kwie 2011 21:08

Postautor: TomaszWiadrowski » 04 maja 2011 10:44

blondynek:Prosze, nie wmawiaj mi czegos, czego nie powiedzialem. Jesli juz ktos zaklada, ze ludzie to idioci, to raczej ty; gdyz w innym poscie udowadnialas, ze osoby placace za pomoc to... no wlasnie :)

otrzymac JSA w pelnym wymiarze - uzylem skrotu myslowego. Rozwaz taki przyklad:
- Para Polakow mieszka i pracuje od 3 lat w UK
- Polka utracila prace rok temu, ale ze wzgledu na wysokie zarobki meza nie otrzymywali zadnych zasilkow
- obydwoje zapomnieli zarejestrowac sie w WRS
- w maju 2011 Polak traci prace (redundancy)
- obydwoje nie moga tymczasowo znalezc nowej pracy
- skladaja aplikacje o Jobseeker Allowance (TERAZ moga, gdyz nie ma wymogu WRS, wczesniej byliby odrzuceni)
- jako, ze nie rejestrowali sie w WRS wczesniej najprawdopodobniej odpada income based jobseeker allowance (istnieja wyjatki), ale
- dostana contribution based jobseeker allowance, ze wzgledu na skladki NI odprowadzane przez Polaka
- contribution based jobseeker allowance bedzie nizszy niz income based, gdyz contribution based nie zawiera dodatkowych wyplat dla par.

W zwiazku z tym gdyby ich status byl legalny przez te 3 lata, JSA bylby wyzszy niz ten, ktory nalezy im sie teraz.

Pozdrawiam,

banita: To takie typowe szukanie glosnych tematow, a juz szczegolnie Daily Mail. Jak juz labedzie sie skonczyly w UK, bo wszystkie zdjedlismy, to teraz zajeli sie tym tematem :) Prawde mowiac niewiele to zmienia. Kto chcial naciagac system robil to juz wczesniej od poczatku przyjazdu do UK zakladajac wlasna dzialalnosc i osiagajac minimalny dochod. Nikt takiej osobie nie mogl zarzucic nielegalnosci i trzeba bylo niestety placic.

banita
Rezydent
Posty: 7321
Rejestracja: 31 sie 2007 07:34

Postautor: banita » 04 maja 2011 10:57

TomaszWiadrowski pisze:Jak juz labedzie sie skonczyly w UK, bo wszystkie zdjedlismy


:oops: sorry nooo, jakos tak wyszlo ... cos dziecia do gara trzeba bylo wlozyc nie, a ryb lowic nie lubie :oops: :lol:

TomaszWiadrowski
Gastarbeiter
Posty: 45
Rejestracja: 25 kwie 2011 21:08

Postautor: TomaszWiadrowski » 04 maja 2011 11:23

W skrocie to oznacza dla osob niezarejestrowanych wczesniej tyle, ze beda traktowane jak osoby, ktore tu przyjechaly 1 Maja. Wyjatek dotyczy tych, ktorzy nie rejstrowali sie i zaczeli prace po 1 Kwietnia. Wtedy zadziala przepis o pierwszym miesiacu legalnosci pracy bez wzgledu na rejestracje, wiec osoby zaczynajace prace po 1 Kwietnia a przed 1 Maja maja legalny status od momentu rozpoczecia tej pracy.

TomaszWiadrowski
Gastarbeiter
Posty: 45
Rejestracja: 25 kwie 2011 21:08

Postautor: TomaszWiadrowski » 04 maja 2011 12:02

Blondynek: albo ty nie umiesz czytac ze zrozumieniem :) przperaszam, z calym szacunkiem, ale:

- 105 to chyba wiecej niz 67 ? Tak, czy nie?

Skoro, z racji braku WRS, nie zalapia sie na zasilek dla pary, tylko zasilek dla jednej osoby (contributions based) to bedzie mniej, czyz nie?

Brak WRS - 67 dla Pary (bo jedna osoba sie kwalifikuje, ze wzgledu na contributions)
WRS - 105 - income based dla Pary

105 > 67

Co tu dla Ciebie nie jest klarowne? :)

TomaszWiadrowski
Gastarbeiter
Posty: 45
Rejestracja: 25 kwie 2011 21:08

Postautor: TomaszWiadrowski » 04 maja 2011 12:10

I czemu sie tak tych domow czepiasz? To chyba jasne, ale duzo osob nie ma domow w Polsce.

Na tym forum skupiamy sie na ogolnych poradach i odpowiedziach, a ty ciagle czepiasz sie najdrobniejszych szczegolow w danych scenariuszach. Chcesz dostac dokladna porade odnosnie swojej sytuacji, nie ma sprawy, zapraszam z dokumentami do mnie, porozmawiamy o szczegolach :) Jedyne £40 sie nalezy :)


Wróć do „Praca”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 2 gości